svart katt

Min katt hatar svarta katter, varför?

Om du har läst Pelle Svanslös så vet du att svarta katter kan vara riktigt hemska. Men visste du att katter också kan se det på samma sätt? Om du misstänker att din katt har något emot svarta katter så är det inget du inbillar dig. Det kan absolut vara så. Det handlar inte bara om en specifik ras som sibiriska katter eller brittiska korthår, detta gäller för alla typer av katter.

Katter är kända för sitt självständiga och ibland oförutsägbara beteende och ett av de mer märkliga fenomenen i kattvärlden är varför vissa katter verkar hata svarta katter. Även om det inte finns något enskilt svar på denna fråga så finns det några teorier som kan förklara varför vissa katter reagerar negativt på sina svarta motsvarigheter.

Katten reagerar på grund av sin instinkt

En av teorierna bakom varför vissa katter kan hata svarta katter har att göra med instinktuella beteenden. Enligt denna teori kan katter uppfatta svarta katter som ett hot eller som ett rovdjur på grund av deras mörka färg. Detta kan bero på att många rovdjur i det vilda, som vargar och pantrar, har mörk päls och katter kan ha utvecklats till att vara försiktiga med djur med liknande färg.

svarta katten
Denna kissemiss kan vara en farlig best!

Brist på igenkänning

En annan möjlig orsak till att vissa katter ogillar svarta katter är helt enkelt för att de inte är bekanta med dem. Katter är kända för att vara territoriella och de kan bli aggressiva mot andra katter som de uppfattar som ett potentiellt hot mot deras territorium. Om en katt aldrig har stött på en svart katt tidigare kan den se den som en inkräktare och reagera därefter.

Vidskepelser och kulturella övertygelser

Slutligen är det värt att notera att vissa människor har vidskepelse eller kulturell övertygelse som kan påverka hur katter reagerar på svarta katter. Till exempel – I vissa kulturer är svarta katter förknippade med otur eller onda andar och dessa negativa konnotationer kan överföras till katter genom sina ägare.

Om katten ständigt ser sin ägare spotta efter svarta katter så kan det påverka. Även en granne som beter sig på detta sätt kan påverka katten om den ofta ser detta.

Vad kan du göra?

Om din katt verkar reagera negativt på svarta katter så finns det några saker du kan göra för att lindra deras ångest. En av de mest effektiva strategierna är att gradvis introducera din katt för svarta katter i en kontrollerad miljö, som en djuraffär eller en väns hem. Detta kan hjälpa din katt att bli mer bekant med svarta katter och minska deras oro kring dem.

Du kan också förse din katt med massor av leksaker och aktiviteter för att hålla den mentalt stimulerad och engagerad vilket kan hjälpa till att minska deras stressnivåer totalt sett. Se dessutom till att din katt har gott om gömställen och höga sittplatser där den kan dra sig tillbaka om den känner sig hotad.

Detta liknar hur vi behandlar människor med fobier. Trygghet och lagom exponering för rädslan. Jag kan träffa svarta katter, jag är inte rädd!