brittisk korthår

Fördelar och nackdelar med brittisk korthår katt

Alla katter är vackra och precis som de ska vara. Att säga att det finns nackdelar med brittisk korthår katt är som att säga att bananer har sina minus. Med detta sagt är det förstås så att katter har olika temperament och behov. Så vi ska kika lite närmre på denna ras innan du vänder dig till en brittisk korthår uppfödare för din nya familjemedlem…

Vad är brittisk korthår?

Det här är en av de äldsta brittiska kattraser som finns och därmed så känns den igen även av folk som inte är så värst intresserade av katter. Många tycker särskilt mycket om brittisk korthår för att denna katt har ett lugnare temperament som kan passa bra i olika hushåll.

Typiskt för brittisk korthår är:

 • Kraftig kroppshydda, nästan lite knubbig
 • Runt ansikte
 • Runda ögon, kinder och öron
 • Bred nos
 • Stark haka, tänk dig katten i Alice i Underlandet!
 • Kort och tjock svans
 • Kort päls
brittisk kortjår öga
Brittisk korthår har runda ögon!

Du finner denna ras i många olika färger. Det är lika vanligt med brittisk korthår brun som spräckligt grå eller svart. Du kan alltså välja en brittisk korthår unge som har färg och mönster som du blir alldeles varm i hjärtat av!

Vem ska välja en brittisk korthår unge?

När det är dags för katt så kan detta vara ditt allra bästa val. Detta särskilt om det är tal om en innekatt. Brittisk korthår katter har ju ett så lugnt temperament att de klarar att bo inomhus på detta vis.

Av samma anledning är de ett bra val för hushåll där det finns barn och andra husdjur. Risken för bråk mellan djur och andra familjemedlemmar är ganska liten när du väljer att köpa brittisk korthår.

7 fördelar med brittiska korthår katter

 1. Enkelt underhåll

Det är väldigt lätt att ta hand om den här katten. Med det korta håret så behövs det inte mycket borstning. Din brittiska korthår katt kommer att se fin ut oavsett hur mycket tid du har för att pyssla med den. Faktum är att den klarar detta på egen hand!

 1. Behöver minimalt med motion

De har en lägre energinivå och är därmed inte så aktiva. Det är bra om du ska ha innekatt. Det här är katten som är tillfreds med att ligga och vila i soffan där den ser ut som en liten nallebjörn. Perfekt för dig som inte vill ha en katt som river huset av ren energi.

brittisk korthår vilar

Det här är inte som en sibirisk katt som behöver komma ut i snön!

 1. De tycker om att leka

Bara för att de är lugna så är brittiska korthår inte tråkiga. De tycker om att leka. Fram med papperstussen och så kommer din brittisk korthår unge att fatta galoppen. Lekfullheten följer med upp i åren.

 1. De är bra med barn

Brittiska korthår katter har inga problem med barn. Det gör denna ras till en mycket bra familjekatt. Men det gäller förstås att lära barnen hur man beter sig med en katt. Även en brittisk korthår har sina gränser för vad som kan tolereras.

 1. Lagom mycket gos

Den här katten tycker om att gosa men inte överdrivet. Därmed behöver du inte ha dåligt samvete för att du inte hinner med så mycket kel under veckan eller ens till helgen.

 1. De bråkar inte

Den här katten vet hur man beter sig. Den hoppar inte upp på diskbänken och sysslar inte med bråk med husets invånare.

 1. Den lever länge

En brittisk korthår katt kan leva i upp till 20 år. Det är bra med tanke på hur snabbt ni blir fästa vid denna katt. Den kan vara med under barnens uppväxt och lite till.

brittisk korthår vit

5 nackdelar med brittiska korthår katter

 1. De vill inte sitta i ditt knä

Den här katten vill inte sitta i ditt knä och det kan kännas lite tråkigt om du tycker om att gosa på detta vis. Men det betyder inte att denna katt håller avstånd. Den ligger gärna bredvid dig på soffan.

 1. Det finns vissa hälsoproblem

Tyvärr så finns det några hälsoproblem som brittiskt korthår ofta drabbas av. Det handlar om sjukdomstillstånd som drabbar hjärtat som HCM. Om detta sker så finns det inget botemedel men med medicin går det att förlänga kattens liv.

Rasen har också en tendens att få problem med njurar men detta kan upptäckas med ett genetiskt test. Detta är något som en brittisk korthår uppfödare bör kunna hjälpa dig med om det är viktigt för dig att utesluta risken för njursjukdom.

Det finns anlag för:

 • Ledsjukdomar
 • Blodsjukdom (Hemofilia B)
 • Hjärtsjukdomar som hypertrofisk kardiomyopathie
 • PKD, ärftliga njurcystor (detta förs vidare till ungarna)

Begär papper för medicinska undersökningar från din brittisk korthår uppfödare!

 1. De vill vara enda katten

Andra djur och barn går bra men en katt till kan bli problematiskt. Detta kan förstås kommas runt genom att skaffa två brittiska korthår ungar samtidigt så att de växer upp tillsammans.

brittisk korthår lekfull
Brittiska korthår vill helst vara enda kissen i ditt hushåll!
 1. De blir enkelt tjocka

Eftersom de inte är så energiska kan de snabbt bli tjocka om du överdriver med maten. Fetma är ett problem som lätt uppstår med katten som är så söt när den är knubbig. Men detta måste du hålla koll på eftersom fetma kan leda till sjukdomar som hjärtsjukdom.

När katten är för tjock så belastar det både leder och skelett. Det kan tids nog leda till stora hälsoproblem som är svåra att behandla även om katten går ned i vikt.

 1. Inte för allergic

Det här är inte en katt för allergiker. Deras päls fäller ofta och mycket så även om den är kort är detta inte ett bra val för ett hushåll där det finns folk med kattallergi.

brittisk korthår unge

Historia och uppfödning av brittiskt korthår

Rasen brittiskt korthår etablerades och godkändes officiellt år 1980. Det här är som namnet antyder en brittisk kattras. Fast den lär ha kommit till Storbritannien via Rom under romartiden. Den har inte alltid setts som en ras att föda upp. Under slutet av 1870-talet så började man ställa ut brittiska korthår i Crystal Palace.

Korsningar blev aktuella under krigen i Europa. Då det fanns risk för denna ras att dö ut så började man blanda med katterna chartreux och perser. Det är också därför som vissa idag har svårt att se skillnad på chartreux och brittisk korthår.

Blandningen med perserkatten har gett oss brittisk långhår som också går under namnet highlander. Den har halvlång päls. Det är den enda skillnaden mellan perser och brittisk korthår.

Ordlista för färger på brittisk korthår katter

Färger på brittiska korthår anges med särskilda namn som du bör ha lite koll på.

Här är de vanligaste namnen på färgerna:

 • Chinchilla – När en brittisk korthår har denna färg så kommer minst en åttondel av pälsen har en svart nyans och resten av pälsen är silvervit.
 • Tabby – Detta översätts ofta som en tigerrandig katt men ordet kan innebära att katten har prickar eller ett klassiskt mönster eller något som påminner mer om en mackrill.
 • Colorpoint – Här kommer kroppsändar som öron, ben, svans eller ansikte att ha grundfärgen.
 • Tortie – Denna katt har tre färger och kallas också för sköldpaddsfärgad. Normalt sett är det honor som har denna färg.
 • Torbie – Det här är en blandning mellan tabby och tortie.
 • Van – Detta är en enfärgad brittisk korthår som också har en stor andel vit färg i pälsen. Den kan upplevas som en brittisk korthår brun men har alltså inslag av vitt om du ser närmare på saken.
 • Harlekin – 1 sjättedel av pälsen har färg.

Här kan du lära dig fler fakta om brittiska korthår:

 

Köpa brittisk korthår – Välj en seriös uppfödare!

Brittisk korthår pris bör inte styra ditt val! Du bör få ordentlig information om katten och dess stamtavla. Om du inte får det så är det antagligen en mindre seriös uppfödare eller en person som tror att det går att dölja saker från dig.

Det kan kosta flera tusen kronor när du väljer en brittisk korthår unge med god stamtavla och undersökning som visar att det inte finns genetiska sjukdomar. En anledning till att denna katt kostar mer är att den måste vara kvar hos mamman i upp till sexton veckor för att vara redo för ett stillsamt och lugnt liv hemma hos dig.

Koll om den brittisk korthår uppfödare som du vänder dig till tillhör någon organisation. Undvik erbjudanden om raskatt utan papper. Då vet du verkligen inte vad du får eller hur katten har skötts hos uppfödaren.

Tänk på att du omvänt kan kontakta en huvudorganisation för katter för att där får information om uppfödare av brittisk korthår. Det är en rekommendation oavsett vilken typ av djur du lär dig mer om här på Husdjurssajten.