sibirisk skogskatt

Ska du välja sibirisk katt? Allt du behöver veta för att köpa Sibirisk katt!

En sibirisk skogskatt har halvlång päls, lite tofs på öronen och ett ansikte som är lite fyrkantigt med stora ögon. Utöver att en sibirisk katt är vacker att se på är den en njutning att lära känna. Personligheten är smart, lite envis och väldigt självgående.

Sibiriska katter är väldigt populära men de passar inte för alla. Här ska vi se på de viktigaste punkterna för dig som fundera på att köpa en sibirisk katt.

Sibirisk katt och rysk katt är inte samma sak

Sibiriska katter har sitt ursprung i Ryssland där den går under namnet Sibirskaja koschka men det betyder inte att det här är samma sak som rysk katt. Det finns gott om kattraser i Ryssland med medellångt till långt hår. Den sibiriska katten är en unik ras och därmed ska du bara köpa sibiriska katter från seriösa uppfödare som inte fuskar.

sibiriska katter

Hur behöver en Sibirisk katt bo?

Sverige och Ryssland har inte samma klimat och som du kanske anar är den sibiriska katten väl anpassad till kallt väder. På vintern får den en mycket tjock päls som består av underpäls och en övre päls med längre hår. Dessutom har den hårtofsar mellan tår på ett sätt som ger ett extra skydd då det är kallt.

Det fina med en sibirisk skogskatt är att den även klarar varmare temperaturer. När vintern är över och det blir varmare tunnas pälsen ut. Det gör att du inte behöver oroa dig för att det svenska klimatet skulle vara för varmt för sibiriska katter.

Några viktiga punkter:

 • En sibirisk katt behöver komma ut och röra på sig. De vill ha äventyr. Detta är inte en innekatt. Du bör ha en trädgård och kanske tillgång till lite större områden för katten att ge sig ut på.
 • Den sibiriska katten vill ut i alla väder. Regn och snö är inga problem. Fundera på kattlucka så att katten kan ge sig ut även då du själv inte tycker att det är något vidare utomhusväder.
 • En sibirisk katt är en jägare. Den behöver komma ut på natten. Kattlucka är en bra investering om du skaffar denna katt.
 • De här katten vill klättra och klösa. Trädgård med träd är bra och inomhus bör du ha en klösbräda redo då behovet faller på när katten är hemma.

Här kan du se en sibirisk skogskatt ute i snön:


Sibirisk katt temperament

Många tycker om sibirisk katt temperament och känner att de snabbt blir nära vänner med katten. Det beror på att den är:

 • Nyfiken
 • Viljestark
 • Mycket intelligent
 • Äventyrslysten
 • Barnvänlig

De här punkterna gör att det är roligt att ha en sibirisk skogskatt men du måste också vara noga med att visa katten från start vad som gäller. Om den får sin vilja igenom hur som helst kan det blir svårt att få ordning på detta längre fram!

Något som är underbart med den här katten är att den lätt knyter sig till en människa. Du kommer att känna att det är din katt och att ni har ett särskilt förhållande. Det är en katt som kan jama till dig!

Du lär känna din katt och upplever att den också känner dig. Det är unikt och en del av kattens temperament som gör den så trevlig att ha omkring sig.

sibirisk katt temperament

En större och kelig katt

Det är bra att veta att den sibiriska katten är lite större. Inte största katten men medelstor. Dessutom tycker den om att kela. Det här är en katt som absolut kan vilja ligga i ditt knä när du ser på TV. Det kan bli mycket mys.

Räkna med att den fullvuxne hanen kan väga upp mot 10 kg och en hona upp mot 7 kg. Katten är muskulös och tycker om att röra på sig. Det här är inte en huskatt som du stänger in under större delen av dagen. Den behöver ta sig ut och in fritt men trivs även med dig för lugna mysstunder.

En bra katt för allergiska

Den sibiriska katten är en så kallad hypo-allergen kattras. Det innebär att du som är allergisk mot katter eventuellt kan tåla denna katt. Om det finns allergi i familjen och ni är osäkra på om era barn kommer att vara allergiska mot katter eller inte kan det vara klokt att satsa på en rysk skogskatt.

Att en sibirisk katt är allergivänlig beror på att den inte har så mycket av det protein som fungerar som allergi-framkallande hos katter. Men räkna inte med att det kommer att fungera om någon redan nu är allergisk mot katter. Se om ni kan besöka någon med denna katt-ras för att se vad som händer.

Skötsel av sibirisk skogskatt

De långa och tjocka pälsen kräver god vård. Annars blir det lätt tovigt. Med tanke på att en sibirisk katt tycker om att jaga och ge sig ut på äventyr i tät vegetation bör du hålla ordning på pälsen. Då blir det lättare att få bort fästingar då dessa kommer hem med katten.

Se till att du har:

 • Bra kam och borste
 • Verktyg för att plocka bort fästingar
 • Kattgräs eller maltpasta för att hjälpa katten bli av med hår via avföringen

Sibirisk katt pris

Nu kommer vi till en punkt som du också måste tänka igenom innan du bestämmer dig för den ryska skogskatten. Ett vanligt sibirisk katt pris för en äkta sibirisk katt kan ligga på omkring 7000-8000 kronor. Priset bör ge dig en frisk katt som du enkelt kan ta hem och börja leva tillsammans med.

Om du vill ha två katter blir det snabbt dyrt. Det får du inse. Det ska dock sägas att det här är en katt som inte har avlats särskilt länge. Det var först under 1980-talet som aveln av sibiriska katter kom igång. Därmed finns det heller inte många sjukdomar att oroa sig för.

Du bör inte ha så höga kostnader för att ta hand om din ryska skogskatt. Den förblir frisk och är som sagt mycket självgående.

sibirisk katt pris

Om du inte har budget för en sibirisk katt från en uppfödare kan du ta kontakt med katthem. Ibland hamnar sibiriska katter på katthem och det är möjligt att ta hand om den. Här kan det krävas lite mer arbete om katten inte har blivit socialiserad men du spar ju pengarna på att inte köpa från uppfödare.

Om du ser en annons om att sibirisk katt bortskänkes kan det vara dags att slå till. Men var då medveten om att det inte är säkert att det är en äkta rysk skogskatt och att den dessutom kan ha misshandlats och därmed inte har ett beteende som är så lätt att handskas med.

Hur länge lever en sibirisk katt?

En frisk rysk skogskatt kan leva i upp till 20 år. Katten blir fullvuxen vid fem års ålder och därefter kan ni alltså få många år tillsammans. Tänk på detta då du köper en sibirisk katt eftersom det kan bli tal om många år då du måste leva livet som den som har en katt att ta hand om!

Här kan du se en sibirisk katt göra tricks:

Recension av bbvp.se

Med gångväg från Blackebergs centrum och tunnelbanan finns den lilla veterinärkliniken Blackebergs Veterinärklinik. Den leds av Ellen Eckerbom som är legitimerad veterinär. Kliniken erbjuder allt från

Läs mer »