kanin och katt

Vilket djur kan leva fredligt med en kanin?

Kaniner är sociala djur som trivs tillsammans med andra djur. Det är dock viktigt att välja rätt typ av djur som du låter komma nära din kanin. Även om du rent praktiskt har din kanin i bur och sedan en Sibirisk katt som går fritt i ditt hem så kan det leda till problem som till exempel att kaninen blir stressad.

Marsvin fungerar fint med kaniner

Marsvin är ett utmärkt sällskap för kaniner eftersom de båda är sociala djur som tycker om att leva i par eller grupper. Marsvin och kaniner har liknande kostbehov och kan dela samma livsrum det vill säga samma bur. Det är dock viktigt att introducera dem gradvis och övervaka deras interaktioner för att säkerställa att de kommer överens.

Kycklingar kan gå an

Kycklingar och kaniner kan leva tillsammans i en stor utomhusinhägnad som ett hönshus eller en större kaninbur. Det är dock viktigt att tillhandahålla separata områden för varje djur att dra sig tillbaka till. Detta eftersom kaniner kan bli territoriella och aggressiva om de känner att deras utrymme invaderas. Det är också viktigt att se till att kycklingarna inte är aggressiva mot kaninen och inte pickar eller skadar dem.

kanin
Var vaksam om kaninens reaktion på det djur som du låter den leva tillsammans med!

Katter kan vara tveksamt men möjligt

Katter och kaniner kan leva tillsammans men det är viktigt att övervaka deras interaktioner och introducera dem gradvis för varandra. Katter har en naturlig jaktinstinkt och kan se kaniner som ett byte. Det är viktigt att ge din kanin ett säkert utrymme där den kan dra sig tillbaka om den känner sig hotad. Dessutom är det viktigt att se till att din katt inte är aggressiv mot kaninen.

Hundars beteende mot kaniner beror på ras

Hundar kan leva med kaniner men det är viktigt att välja rätt ras och övervaka deras interaktioner. Raser som är benägna att jaga, såsom Tollare, kan se kaniner som bytesdjur och utgöra en risk för deras säkerhet. Liksom med alla andra djur är det viktigt att introducera din hund för din kanin gradvis och övervaka deras interaktioner för att säkerställa att de kommer överens.

För många djur så blir det lättare att få dem att leva tillsammans då de lär känna varandra som ungar. Därmed inte sagt att du inte kan skaffa kanin om du redan har katt. Ta det hela varligt och var vaksam. Om det inte fungerar så är det bättre att ett av djuren får ett annat hem.