katten spinner

Varför spinner katter och vad betyder det?

Katter är fascinerande varelser som uppvisar olika beteenden som människor tycker är spännande. En av de mest mystiska av dessa beteenden är spinnande. Katter är kända för att spinna och det är ett av de ljud de gör som människor tycker är särskilt förtjusande. Men varför spinner katter?

Kommunikation

Katter kommunicerar på många sätt. De kan till exempel sluta sina ögon om du gör det för att på så vis visa att ni är i fredlig status. Och så spinner de titt som tätt. Detta gäller för alla katter. Din Sibiriska katt kommer att spinna precis som ett brittiskt korthår gör. Spinnande är en icke-verbal kommunikation som kan indikera en katts känslomässiga tillstånd.

Katter kan spinna när de är glada, nöjda och avslappnade. De kan också spinna när de är oroliga eller rädda. Spinnande kan vara ett tecken på tillit och tillgivenhet mellan en katt och dess ägare. När en katt spinner medan den klappas är det ett tecken på att den är bekväm och känner sig trygg.

katt spinner
Katten spinner när den myser

Healing för katten

Studier har visat att katters spinnande kan ha läkande egenskaper. Inte bara för din katt. Du kan också må bättre av att höra katten spinna! Frekvensen av en katts spinnande faller mellan 25 och 150 Hertz vilket är ett frekvensområde som har visat sig främja läkning och minska stress hos människor.

Spinnande kan hjälpa till att sänka en katts stressnivåer och det kan också främja läkning hos katter. Vissa veterinärer tror att spinnande kan hjälpa katter att läka från skador och sjukdomar genom att främja bentäthet och läkning av mjukdelsskador.

Anknytning mellan katt och människa

Spinnande kan också vara ett sätt för katter att knyta an till sina ägare. När en katt spinner så producerar den en vibration som kan kännas av dess ägare när katten hålls eller klappas. Denna vibration kan vara tröstande för både katten och ägaren och kan bidra till att stärka bandet mellan dem. Vissa katter spinner högt och söker upp sina ägare när de vill ha uppmärksamhet eller tillgivenhet och detta kan vara ett tecken på ett starkt band mellan katt och ägare.

Belåtenhet

Katter är kända för sin självständiga natur men de längtar också efter uppmärksamhet och tillgivenhet. När en katt är glad och nöjd kan den spinna som ett tecken på dess känslomässiga tillstånd. Spinnande kan vara ett sätt för en katt att kommunicera sin tillfredsställelse med sin omgivning och sin ägare. När en katt är avslappnad och känner sig säker kan den spinna för att indikera att den är nöjd med sin miljö.

Om du inte har katt kan du lyssna på hur det låter här:

blå papegoja

Vad är blå papegojor?

Blå papegojor, som också går under namnet blå ara (Ara ararauna), är en fantastisk och unik typ av papegoja. Dessa fåglar kännetecknas av sin briljanta blåa

Läs mer »