quokkan

Får jag ha quokkan som husdjur? 10 spännande fakta om quokka

Du får ha en iller, en svan och till och med en elefant som husdjur i Sverige, men en quokka kan du inte ha hemma i bur! Inte bara för att det skulle vara rätt så hemskt för quokkan som behöver en helt annan typ av habitat. Det är faktiskt olagligt att ha världens gladaste djur som husdjur då den är en skyddad art i Australien.

Vad är en quokka?

Quokkan tillhör samma familj som kängurun men den blir inte större än en vanlig sibirisk katt. När du söker på söta djur i Australien så dyker quokkas upp högt upp på listan. Quokkor har korta svansar, små ansikten och runda öron längst upp på huvudet.

Det som gör att man kallar quokkan för världens gladaste djur är att det här djuret alltid ler. De har ett ansiktsuttryck som ser ut som ett leende. Det upptäcktes redan på 1600-talet då upptäcktsresande från Nederländerna trodde att quokkor var en form av stora råttor. De kallade deras ursprungsö, Rottnest Island, för Rotte nest, det vill säga råttboet.

Världens gladaste djur är skyddat av WWF

WWF jobbar med att skydda quokkan på olika sätt. Det här är ett utrotningshotat djur. Det beror på att de snabbt förlorar sitt habitat. Man räknar med att det rör sig om 50% av det habitat de tidigare haft på Australiens fastland under de senaste 200 åren.

Quokka selfie – Ett modernt påfund

Sedan selfies blev ett koncept så har det blivit populärt att åka till Australien och ta selfies med quokkas. Det här är inte så svårt då de inte är särskilt rädda för människor. Det naturliga leendet som quokkan har är skrattretande och mycket gulligt.

Här kan du se quokka selfies:

 

Kan du ha världens gladaste djur som husdjur?

Det låter som en dröm för de är ju så söta. Men att ha quokkan som husdjur är inget du bör försöka dig på. Man får inte ta ut quokkor från Australien. Så du kan inte resa dit och smuggla en i resväskan utan stor risk för ett ordentligt straff.

Lägg till detta att quokkan är aktiv på natten och sover på dagen. Inte direkt ett roligt husdjur att ha om du vill mysa och leka mycket tillsammans. Bättre att satsa på något som är tillåtet och roligare. En iller kanske…

världens gladaste djur

10 spännande quokka fakta

  1. De bor i Australien

Men inte i hela Australien. Quokkas finns i sydvästra Australien och de allra flesta bor på Rottnästön.

  1. Quokka uttalas som ankan låter

Om du undrar hur man säger quokka ska du bara säga vad ankan säger med ett a på slutet, kvacka.

  1. Tack vare selfies vet alla vad quokkor är

Det är faktiskt tack vare selfies som kunskapen om världens gladaste djur har spritt sig över hela världen. Numera vet de allra flesta att en quokka är ett glatt djur.

  1. Man får inte klappa quokkan

Om du skulle ta dig till Australien och se en quokka ska du passa dig för att försöka klappa den. I Australien jobbar myndigheter hårt med att hålla quokkan vild. Det vill säga att man inte vill att djuret ska bli tamt. Det kan kosta flera hundra australiensiska dollar om du gör det och polisen upptäcker dig.

quokkas

  1. De får många barn

En vanlig quokka lever cirka 10 år och under de åren kan det bli mellan 15 och 17 bebisar. En frisk quokka får barn två gånger per år.

  1. De bär sina barn i påse på magen som kängurun

Quokkor har påse på magen som kängurur. Där stoppar de sina bebisar.

  1. Bebisquokkan kallas för joey

I Australien kallar man quokkans bebis för joey. Det är samma namn som används för bebisar till koalor och kängurur.

  1. Kan kasta barnet ur påsen som skydd

Om en quokka känner sig hotad eller jagad kan den kasta sin bebis ur påsen för att försöka distrahera den som hotar. På så vis kan de ta sig bort från den farliga situationen och skaka av sig förföljare.

  1. De tycker om att vara i grupp

Quokkas är söta djur i Australien som lever i grupp. De är mycket sociala och trivs ihop. De bråkar normalt sett inte om mat och heller inte om partners.

  1. Quokkan kan simma

Quokkor ses inte ofta i vatten men de kan simma. Det här liknar andra söta djur som cockerpoo valpar och tollare. För det mesta befinner sig världens gladaste djur i träd eller i snår. De trivs mycket bra på torra land!

quokka