Hundhalsband och bra utrustning när du springer med hunden

Hundar älskar att springa så tanken om att vara ute och jogga med din hund är verkligen inte dum. Det gäller dock att planera på rätt sätt så att du kan springa med hunden utan att det sliter på någon av er. Utöver att ni behöver anpassa löpningspassen till fysik kan det vara klokt med tillbehör som ger ett naturligt rörelsemönster.

I vissa fall kanske det går att springa fritt med hunden. Om du kör ruscher över en slätt långt ut på vischan behöver du ju inget koppel. Men annars är det viktigt med hundhalsband och koppel som passar löpträningen med hunden. Det finns märken som Non-Stop Dogwear som är särskilt bra om du ska vandra eller springa med hunden. De har halsband, selen och koppel som är väl anpassade för aktiviteten.

Hundhalsband och koppel som är enkla att hantera

Ett halsband för hund kan ha en strypande effekt om det inte är väl anpassat till den specifika hunden och till aktiviteten. Det är bättre att använda en sele för det ger ett bättre grepp och du kan hjälpa hunden om ni plötsligt stöter på hinder.

Vad gäller koppel är det mycket populärt med midjekoppel för att springa med hund. Det här kan fungera bra om din hund är väl tränad och ni springer tillsammans på platser där det inte kan förväntas så många överraskningar.

Tänk dock på att midjekoppel kan bli svårt om hunden plötsligt sätter av. Då är det svårt för dig att komma loss. Sker det plötsligt kan du skadas när du rycks med. Om du ska börja springa med hund kan det vara klokt att testa med handhållet koppel först. När du väl känner dig trygg med aktiviteten och platsen ni springer på kanske det blir läge med midjekoppel.

Hunden ska trivas med utrustningen

Det spelar ingen roll om det handlar om Cockerpoo valpar eller om fullvuxna vältränade hundar. Det är väldigt viktigt att välja utrustning som hunden trivs med. Du måste vara noga med storlek på hundhalsband, sele, koppel och mer.

Tänk också på material. Ett bälte som sitter mjukt och bekvämt är en fördel. Ett halsband på hunden ska inte skava. Undersök noga innan du köper och lär dig också hur du ska använda utrustning för att springa med hunden på rätt sätt.

Tänk också på att hundens förväntningar kan påverka dess stressnivå. Om det är så att ett visst hundhalsband och koppel signalerar att ni nu ska ut och springa och sedan inte gör det kan det vara svårt för vovven. En hund som förväntar sig en viss typ av aktivitet och sedan inte får den kan må dåligt av detta.

Med kamera på selen kan du filma från hundens perspektiv…

Saker som du kan behöva

Glöm inte bort saker som du kan behöva då du ger dig ut för att springa med hunden. Det kan vara saker som ett midjebälte med dryckesflaska och plats för nycklar och plånbok. Dessutom kan du vilja ha GPS för hund om du tänker springa utan koppel.

Om hunden sätter av efter ett rådjur är det inte så dumt att veta var den befinner sig så att du kan fortsätta springa i samma område. Dessutom känns det tryggt att veta att hunden inte är långt bort då ni ger er ut i naturen för att träna tillsammans.