flytta med katt

Flytta med katt – Viktiga råd inför flytten med katten

flytta med katten

Det är inte bara människor som kan stressas av en flytt. Din katt har kanske redan förstått att något är på gång då du uppvisar tecken på nervositet och oro. Även om du ser fram emot flytten så kan den kräva en hel del planering och organisation som får dig aningen ur balans. Om flytten går till ett annat land kan det vara svårt att hålla sig lugn och cool genom hela processen.

Det handlar ju inte bara om att hitta bästa muuttofirma för flytten till Finland eller en pålitlig kattvakt för timmarna innan hela familjen kör med bilen efter flyttlastbilen. Katter är vanedjur och starkt knutna till sin omgivning vilket gör flyttningen till en särskilt känslig tid för dem. Det kommer att krävas en hel del positiv feedback under och efter flytten för att kissen ska finna sig i denna förändring.

Men med noggrann planering och smarta övervägande kan du göra övergången så stressfri som möjligt för ditt älskade husdjur. Här är en guide som hjälper dig och din katt att flytta till ett nytt hem på ett så smidigt sätt som bara möjligt.

Förberedelser är nyckeln till lyckad flytt med katt

Bekanta din katt med kattburen om den ska användas

En flytt kan innebära att din katt måste åka i kattbur i bilen och ännu längre. Om katten ska åka med båt och kanske stanna i bilen i denna bur så ska du inte förvänta dig att detta kommer att ske utan invändningar. Katter kan bli väldigt stressade av den här typen av upplevelse.

Börja med att göra kattburen för flytten till en bekväm plats för din katt. Lämna den öppen i ditt hem med en mysig filt inuti. Du kan uppmuntra till utforskning och avkoppling i buren med godsaker och favoritleksaker. På så vis kommer detta inte att vara en ovan plats för katten vilket kan vara en stor hjälp när buren väl ska användas.

katt i bur
Se även till att kattburen har rätt storlek och är bekväm för din katt!

Upprätthåll rutiner för kattens skull

Katter trivs med rutin så håll tider för matning och lektider bör vara fortsatt konsekventa. Detta gäller för alla typer av katter. Det spelar ingen roll om du har en brittisk korthår eller en sibirisk katt. Förtrogenhet med rutiner ger komfort under tider av förändring.

Säkerheten under flyttdagen för katten:

a. Sätt din katt i säkerhet

På flyttdagen ska du förvara din katt i ett lugnt och säkert rum med dörren stängd. Detta förhindrar att kissen blir rädd och springer iväg eller hamnar under fötterna under vimlet. En katt som blir stressad kan störa flyttgubbar så detta kommer att uppskattas av fler än kissen.

b. Uppdatera ID-tagg

Se till att din katts mikrochipdetaljer och ID-taggar uppdateras med din nya adress och kontaktinformation ifall katten lyckas fly och försvinner.

Resan med katten till det nya hemmet

Det finns flera viktiga saker att beakta inför resan till det nya hemmet med katten. Detta särskilt om din katt inte är van vid att åka bil.

Tänk på följande:

a. Håll katten bekväm

Se till att hållaren sitter säkert i fordonet och undvik hög musik eller plötsliga rörelser som kan skrämma din katt. Spela eventuellt musik som ni brukar spela hemma för att katten ska känna igen sig. Håll igång ett vanligt samtal så att katten hör att ni är där.

b. Korta pauser under långa resor

Om resan är lång bör ni ta pauser för att erbjuda vatten och en chans att använda kattlådan. Öppna dock endast kattburen i en säker miljö där kissen inte kan springa bort sig av rädsla. Om det finns risk för detta kan det vara klokt att betänka katthalsband med GPS-sändare så att ni kan hitta katten som sprungit bort.

katt vid flyttbil

Att bosätta sig i det nya hemmet med katt

Ett nytt hem är ett nytt revir. Det finns en del saker att tänka på då ni kommer fram. Ni kanske är överlyckliga att äntligen få börja möblera och komma till rätt. Men för katten kan det ju finnas en hel del utmaningar som nya utekatter att tampas med och en miljö som känns främmande.

Ta följande steg:

a. Börja smått

Begränsa först din katt till ett rum i ditt nya hem. Här kan du ställa in välbekanta föremål som säng, kattlåda, mat och vatten.

b. Gradvis utforskning

När din katt verkar vara bekväm kan du låta den gradvis utforska resten av huset. Håll fönster och dörrar stängda under denna tid.

c. Behåll normalitet

Håll dig till din vanliga rutin för matning, lek och gos för att hjälpa din katt att anpassa sig.

Tillgång till tomten och vidare utomhusmiljö

För utekatter så är det viktigt att de snart får komma ut i naturen igen. Detta kommer att bli en ny utmaning men du kan ta det hela i lugn och ro.

Följande tips är bra att tänka på:

a. Håll katten inne först

Vänta minst två veckor innan du släpper ut din katt. Detta hjälper dem att förstå att detta är deras nya hem.

b. Övervakade de första utflykterna

När det är dags att utforska utomhus kan du följa med din katt på korta, övervakade utflykter till att börja med, och gradvis öka deras frihet.

Se upp för stress hos katten under flytt

Håll ett öga på din katt och lägg märke till tecken på stress. Det kan vara att katten gömmer sig, ändrar sina matvanor eller jamar mer än normalt. Om detta inte förändras bör du ta kontakt med en veterinär.

katt gömd i låda
När katten gömmer sig är det ett tecken på stress!

Flytta med katt, säkert och tryggt

Att flytta hem med en katt kräver extra hänsyn och eftertanke. Men med tålamod och omsorg kommer din katt snart att anpassa sig till sin nya miljö. Kom ihåg att ge en känsla av säkerhet och rutin under denna tid av förändring är avgörande. Innan du vet ordet av kommer din katt att styra över sin nya hemvist precis som den gamla.

zooplus

Recension av Zooplus

På Zooplus är det enkelt att handla mat och utrustning till husdjuren. Det här är en husdjursbutik med ett mycket stort sortiment. Det spelar ingen roll

Läs mer »