katten sover

Hur mycket sover en katt?

Katter är kända för sin kärlek till sömn och spenderar ofta upp till 16 timmar om dagen sömn. Som kattägare är det naturligt att undra hur mycket sömn kissen egentligen behöver, när de föredrar att sova och varför de behöver så mycket vila. Du kanske har en Sibirisk katt och då är du säkert inte medveten om allt som den pysslar med om natten utomhus. Men att sova hela dagen, är det normalt?

Hur mycket sover katter?

I genomsnitt sover katter cirka 12-16 timmar om dagen. Det finns vissa katter som sover upp till 20 timmar om dagen. Dessa kan passa bra som inomhuskatt eftersom de inte kommer att riva omkring i hemmet under särskilt många timmar. Kattungar och äldre katter tenderar att sova mer än vuxna katter.

Det är dock viktigt att notera att katter inte sover många timmar åt gången som människor gör. Istället tar de många korta tupplurar under dagen och natten. Det är också därför som du kan få intrycket av att din brittiska korthårskatt alltid sover.

När sover katter?

Katter är så kallade crepuskulära djur vilket betyder att de är mest aktiva under gryning och skymning. Men de tar också tupplurar hela dagen och under natten. Det blir ofta i korta skurar på 15-20 minuter åt gången. Katter föredrar att sova på tysta, varma och bekväma platser som en solig fönsterbräda, en mysig säng eller i sin favoritmänniskas knä.

sömnig katt
En katt som sover kan vara hur gullig som helst!

Varför sover katter så mycket?

Katten är ett rovdjur som kräver mycket energi för att jaga, förfölja och leka. Sömn är avgörande för katter eftersom det hjälper dem att spara energi, reparera och regenerera sina kroppar och bearbeta dagens upplevelser. Dessutom kräver katters matsmältningssystem mycket energi för att smälta sin mat och sömn hjälper till att spara energi för denna process.

Faktorer som påverkar katters sömn

Flera faktorer kan påverka en katts sömn. Dessa är viktiga att tänka på om du vill att din katt ska må bra. Du bör se till att den får en miljö där den kan sova. Om det finns barn i hemmet ska de veta att man inte väcker en slumrande kisse om det inte är absoliut nödvändigt!

Saker som påverkar kattens sömnbehov är:

  • Ålder
  • Hälsa
  • Miljö
  • Aktivitetsnivå.

Kattungar och äldre katter tenderar som nämnt att sova mer än vuxna katter. Sjuka eller skadade katter kan sova mer än vanligt för att återhämta sig. Om din katt har genomgått en operation är det helt naturligt att den sover mycket mer efter detta.

En bekväm och säker miljö som är fri från stressfaktorer som höga ljud eller andra djur kan också påverka kattens sömn. Slutligen kan katter som är mycket aktiva under dagen, som utekatter eller katter med tillgång till massor av leksaker och lektid, behöva mindre sömn än stillasittande inomhuskatter.