köpa hund

Viktigt att tänka på innan du skaffar hund

Innan du köper hund finns det ett par saker du måste tänka på. Du måste först och främst se till att du har råd med en hund, då det inte är billigt. Om du inte har råd med den omsorg en hund behöver så blir du inte en bra matte och det kommer inte att kännas bra. Du måste också se till att du har tid för din nya vän. Hundar behöver mycket motion och uppmärksamhet.

Tänk också på att hunden påverkar din livsstil. Det är inte alltid lämpligt att ta en hund med sig och då ska du ha en lösning som är bra för hunden. Det kan vara hundvakt, hundgård och mer. Innan du köper en hund finns det alltså en del saker du måste tänka på. När du väl har bestämt dig för att du vill ha en hund och att du har både tid och pengar för det kan du börja se på hundar till salu för att få en uppfattning om vilka val du har.

Du kan förstås också beakta att adoptera hund och då är det ännu mer att tänka på. En hund som måste läras av med ovanor kommer att kräva mer tid än hunden som kommer som valp.

4 anledningar till att skaffa en hund

När du funderar på hund är det klokt att se på vad den kan bidra med. När du inser alla plus som finns med hunden som husdjur så kan det vara så att du inser att kostnaden du kommer att ha för hunden är väl värd.

Här är fyra goda anledningar till att skaffa en hund:

  • Sällskapet – Hunden är en lojal vän, en beskyddare och en tröst när du är ledsen.
  • Mental hälsa – Enligt forskning minskar regelbunden kontakt med hundar stresshormonerna i kroppen, vilket kan leda till mindre depression och ångest. 
  • Fysisk hälsa – Hundar kan motivera oss till att röra mer på oss. De behöver ju gå ut varje dag och då hänger du med! 
  • Ett längre liv – Det har det visat sig att människor som har hundar lever längre än de som inte har någon hund. 

Välj rätt ras för dig

Det finns många olika raser av hundar och det kan vara svårt att veta vilken som passar dig och din familj bäst. Ska ni välja en gullig och supersmart Cockerpoo valp eller kanske satsa på en Tollare för aktivt utomhusliv?

Tänk igenom den personlighet hunden kommer att ha samt storlek och energi. Detta bör matcha dig och andra som finns i ditt hushåll. Det finns hundar som gillar barn och andra hundar mer. Ponera den tid du kommer att ha för hunden. En mer självständig hund är ett måste om tiden är begränsad.

Populära hundar att se närmre på är:

  • Labrador
  • Golden Retriever
  • Cockerspaniel

De här raserna är kända för att tycka om lek och för att vara lojala. De är också lättare att träna och kan därmed passa mycket bra för barnfamiljen. Det finns gott om information om varje ras online och det är viktigt att du tar dig tid till att undersöka den hundras som du funderar på för att kolla att den verkligen är en god match med dig och ditt hushåll samt bostad.

Vad kostar det att köpa och äga en hund?

Det är svårt att säga exakt hur mycket det kostar att köpa och äga en hund. Det här beror ju på den ras du väljer och de behov som hunden sedan kommer att ha. Du kan räkna på cirka 500-2000 kronor per månad för foder, veterinärbesök, tandvård och andra utgifter. Dessutom måste du ha en hundförsäkring. Den kostar ungefär 500-1000 kronor per år.

hundkoja
Ska du ha en hundkoja får du lägga till några tusen för detta…
VetZoo

Recension av VetZoo

VetZoo är en av Sveriges främsta butiker för dig med husdjur. Här kan du köpa utrustning, foder och mer för hund, katt, häst och gnagare. Sajten

Läs mer »