adoptera hund

Redo att adoptera hund? 5 frågor inför hundadoption!

Hemlösa hundar längtar efter hem med kärlek. Att adoptera hund är stort men det kräver att ni är redo. En hund som har varit med om något traumatiskt eller som aldrig riktigt har tränats för ett hälsosamt liv med människor kräver en hel del arbete.

Det handlar inte bara om att vara redo med allt som ni behöver för ert husdjur. Att köpa hundkläder, hundkoja, hundfilt och mer som ger hunden trygghet är förstås en del av de viktiga förberedelserna. Men det är framförallt den mentala biten som kommer att kräva lite mer av er.

Vi tar en titt på 5 viktiga frågor du ska ha svar på innan ni tar en titt på hundar som söker hem. Även om du har lång erfarenhet av hundar så ska du sätta dig in i vad det innebär att adoptera en hund. Det är ju en jycke som kommer med erfarenheter som du först blir varse om då du lär känna den.

Svara på dessa 5 frågor inför hund adoption:

  1. Hur ser hundens personlighet ut?

En Tollare har en viss personlighet medan en Cockerpoo har en helt annan. Det vet du ju. Som hundägare bör du välja en hundras som passar din livsstil och din familj. När du väljer att adoptera hund med tanke på personligheten så kan det lösa många problem.

En hund som inte kommer att trivas i en familj är ett bättre val för dig som är ensamstående utan barn i hemmet och tvärtom. Vill du rädda hundar ska du tänka på hur hunden kommer att trivas i ditt hem.

hund temperament

Om du är osäker på hundens temperament och humör ska du rådfråga de som jobbar på hundhemmet som hjälper till med hund adoption. De kan tipsa dig och leda dig till rätt hund för ditt hem och din livsstil.

  1. Vem ska jobba med hunden?

Hemlösa hundar har inte sällan lagt sig till med ovanor. Det beror inte på att de bor på hundhem. Där är det ju tvärtom så att personalen jobbar med rehabilitering. Men tiden i ett hushåll där hundträning uteblev har satt sina spår.

Det kan vara en minst sagt ohövlig hund som kommer hem till er. Detta är viktigt att inse. Du ska inte adoptera hund innan du har svar på frågan om vem som kommer att jobba med den. I början kan det bli väldigt intensivt. I sort sett som att få barn fast ett stort barn som redan tror att det vet hur det ska vara.

Det finns förstås rädda hundar som har misshandlats och som kan behöva en massa kärlek för att bli hela och glada igen. Du bör ha tänkt igenom din strategi och hur vården av hunden kommer att se ut. Det finns en hel del forskning omkring misshandlade hundars beteende. Denna bör du sätta dig in i för att förstå vad som kommer att krävas av dig då du vill adoptera en hund.

  1. Kommer hunden att trivas med andra djur?

Om ni redan har en hund och kanske katt, fågel samt ett marsvin är frågan om hur den nya adopterade hunden kommer att klara detta otroligt viktig. Denna fråga ska du ställa innan du väljer hund för adoption.

Det kan vara klokt att välja en hund som är van vid att vara med andra djur om ni har fler husdjur. Annars är det bättre att ge hunden ett lugnt och tyst hem. Detta särskilt om den är klängig och kommer att behöva din fulla uppmärksamhet under många månaders tid.

  1. Vill du ha en vuxen hund eller en valp?

Det kan ses som en otroligt god gärning att adoptera en hund som är vuxen. Den har en personlighet som är konsekvent vilket är en fördel men kan förstås också komma med vissa beteenden som är lite svårare att handskas med.

adoptera valp

En valp kan ju vara rätt så stökig men här får du mycket mer inflytande över hur hunden fostras från tidig ålder. Detta är en fråga du ska ge lite tid. Om du inte har så lång vana av hundar kanske du vill rådgöra lite med andra som har det. Kanske kan du också testa dig fram genom att umgås med familjer som har valpar eller äldre hundar.

  1. Är du beredd på dolda sjukdomar?

Som hundägare ska du ta hand om hälsokontroller med vaccinationer och mer. När du vänder dig till ett hundhem för adoption av hund så har de tagit hand om detta. Men det kan ändå finnas hälsoproblem som inte är kända.

Dels kan du undersöka hunden ordentligt innan du tar den med hem. Du kan också få information om vilket foder som passar bäst till specifik jycke. Men det finns alltid risk för dolda sjukdomar. Så är det ju även då du köper en valp som inte har bott någon annanstans.

Du måste fråga dig om du är redo att hantera detta. Både vad gäller kostnader och den tid du kan få lägga på att ta med hunden till veterinären.

Här får du viktiga tips inför att skaffa hund:

Hemlösa hundar är inte ett lotteri!

Kom ihåg att du bör spendera lite tid med den hemlösa hund eller hundar som du tar med dig hem. Det bör finnas plats på hundhemmet där du kan umgås med hunden du är intresserad av för att få en känsla för den.

Det här är ju också viktigt för att ni ska lära känna varandra och det ska kännas tryggt för hunden att komma med dig hem. Ibland kan det krävas flera besök om en hund har svårt för nya människor. Då måste du vara redo att investera din tid i detta.

Kom också ihåg att en hund som verkar stressad på ett hundhem inte nödvändigtvis har en nervös personlighet. Många hundar upplever att det är jobbigt att vistas på hundhem. När din adopterade hund kommer hem till dig kan den lugna ner sig och då kommer du snart att se vilken personlighet den verkligen ha.

Viktigast av allt är att du har tid och tålamod

En huvudfråga som du måste ställa dig är om du har tiden och tålamodet för att adoptera hund. Detta är vad som krävs för att klara alla utmaningar som kommer med hemlösa hundar oavsett om de är valpar eller har några år på nacken.

Om du svarar ja på denna fråga och brinner för att rädda hundar som ingen annan vill ha så kan det verkligen vara dags att ta kontakt med ett hundhem och se på möjligheterna. Lycka till!

zooplus

Recension av Zooplus

På Zooplus är det enkelt att handla mat och utrustning till husdjuren. Det här är en husdjursbutik med ett mycket stort sortiment. Det spelar ingen roll

Läs mer »