tollare

Tollare – Ska du verkligen köpa en tollare?

Den perfekta hunden enligt vissa och en hund du absolut inte vill ha enligt andra. Det fina med tollare är att de älskar sällskap och att de inte är så stora. Om du bara är redo att erbjuda din tollare gott om motion så kanske det är en bra hund för dig och din familj.

Men vi bör se på några av de främsta egenskaperna hos denna hund. Om du till exempel har familjemedlemmar med allergi kanske det är bättre att se på en sibirisk katt. Det blir inte lika lekfullt och kul som med en tollarvalp eller cockerpoo valp men det gäller ju att inse begränsningar och att välja det husdjur som kommer att fungera bäst.

Skaffa tollare om du:

Älskar motion och att ge dig ut i ur och skur

Rasen tollare är framavlad för att vara en hjälp då man jagar fågel. Det betyder att den behöver komma ut och röra på sig varje dag. Det betyder också att den faktiskt kan passa mycket bra i en familj. Men det bör vara en aktiv familj som tycker om att vara ute och röra på sig i naturen.

Helst bör du ha en väl tilltagen tomt som går att omgärda med staket så att hunden får vara ute mycket även då du vill sitta på soffan. En tollare hund behöver mer rörelse och mental stimulans än andra familjehundar, det är viktigt att förstå.

Ta upp detta med andra i familjen som kommer och säger att de sett tollare till salu. Är de villiga att hjälpa till? Både med motion och med att uppfostra hunden? Om alla är ombord kan en tollarvalp vara en möjlighet för er.

tollarvalp

Har haft en hund tidigare

Tollare valpar kan vara ganska vilda av sig. Det här är inte en hund som man kan göra lite hur som helst med. Om du skaffar tollare och inte tar kommando från dag ett kommer denna rara jycke snart att börja utmana dig.

Det här är en dominant hund och den kan inte rekommenderas som första hund om du inte är redo att intensivt gå in för att uppfostra på rätt sätt från start. Det gäller att inse att det handlar om en brukshund. Du kommer att behöva ta din tollarevalp till kurs direkt då du inte kan något om att uppfostra hundar sedan tidigare.

Har ekonomin som krävs för en hund

Det är många som missar detta. Men det är faktiskt inte gratis med en hund och särskilt inte en hund som Tollaren som kräver lite mer engagemang. Om du tycker att det är en stor investering att installera laddbox hemma för din nya elbil så kanske det inte är dags för hund.

Du måste säkra dig om att du har ekonomin som krävs för skötsel. Dessutom så kan det ju vara så att du fortfarande vill åka på semester. Om du inte kan bila med elbilen och ta med din tollare så får du betala för hundhotell. Det är inte gratis!

flera hundar
Det kostar att få hjälp med att vakta hunden

Du tycker att det är kul med kommunikation

Ska det vara en tyst hund ska det inte vara en tollare! En hund som tollare kommer att föra en hel del oväsen. Det kommer att kännas som oväsen om du inte ser det som kommunikation. Har du däremot ett intresse av att lära dig vad de olika ljuden betyder kommer det att bli hur kul som helst med din tollare hund!

Tollaren tjuter, gnyr och håler på med en massa ljud. Det är inget du kan ändra på med utbildning. I varje fall inte om du inte vill skada din hund mentalt.

Du längtar efter en smart hund

Hundar är smarta men tollare hundar är supersmarta! Det här är en hund som behöver mental stimulans och den älskar lekar som att hämta saker du kastar eller gömmer. Apport är hur kul som helst med en tollare hund. Den kommer att ta sig ut i vatten och ge sig på träd för att komma tillbaka med det som du kastat.

Du är inte känslig för hundhår och smuts

När det gäller hår och smuts så kan du inte vara för känslig med denna hund. En tollare fäller flera gånger per år. Som nämnt ger den sig gärna ut i vatten och den älskar att rulla i smuts och lera. Det är sådant den kommer hem med.

Du får alltså inte tycka att det här är alltför äckligt och dessutom bör du vara med på att hålla hunden och ditt hem rent. Det är ett måste för dig som vill köpa tollare.

Du är inte ute efter en hund som vaktar

Tollaren låter inte främmande personer göra vad de vill på ert territorium men någon vakthund är det inte. Tollare valpar har skall som hörs och detta blir intensivare då de blir större. Men de bits inte. Det är alltså inte en hund som kommer att försöka skada tjuven som tar sig in i ditt hem då bara hunden är hemma.

tollare till salu

Du har inget annat husdjur att bekymra dig om

När det redan finns en katt eller annan liten hund hemma kan tollaren bli problematisk då den får för sig att jaga katten. Det går att ha tollare hund med andra husdjur men det måste sägas att det här är en jakthund med starka jaktinstinkter.  Därmed är det kanske inte en så lämplig hundras om du har katt.

Om du kan jobba på relationen

Det kan ta lite tid att bli bästis med en tollare. Tollare som hundras är en vänlig typ av hund men inte den som blir kompis med alla på en gång. Den kommer inte att visa folk utanför din familj samma kärlek och glädje som en labbe kan göra.

Tollare fakta – 5 viktiga fakta om tollare hundar

Vi ska också se på några viktiga tollare fakta som du bör känna till innan du ser dig om efter tollare till salu. Ge dig inte på en tollarevalp innan du är helt på det klara med vad det handlar om!

 1. Storlek – Mankhöjd kan bli 45-55 för hanar och 42-51 cm för tikar.
 2. Ursprung – Tollare hundras kommer från Kanada, närmare bestämt Nova Scotia halvön.
 3. Livstid – Du kan räkna med upp till 14 år.
 4. Vikt – Tollarens vikt kan ligga på upp till 23 kg för hanar och upp till 20 kg för tikar.
 5. Temperament – Intensivt, uppmärksam och viljestark.

10 frågor och svar om tollare

 1. Hur ser en tollare ut?

Tollaren är en form av retriever men är mycket mindre. Pälsen är tjock och en tollare har en underull som också är tjock och tät. Tollaren burkar vara brun med vita inslag med det finns också svarta tollare hundar. Om vi ska jämföra med andra hundar så är tollare lika labradorer såväl som Australian shepherd.

tollare valpar

 1. Kan allergiker ha tollare?

Det kan bli svårt för det är som sagt så att en tollare hund har gott om päls. Den är inte värre än andra hundraser med halvlång päls men kan heller inte rekommenderas till hushåll där man har kända problem med pälsallergier.

 1. Är tollare blandras?

Ja, man brukar säga att tollare är blandras då den sägs ha kommit från kombinationen av vallhundar och St. Johns hunden som inte längre finns.

 1. Vad betyder namnet tollare?

Namnet kommer från ordet tolling som är en form av jakt där hunden får leka vid vattenbrynet med apport. Det här leder till att änder blir nyfikna och då kommer de närma sig platsen där jägaren står redo att skjuta.

Här kan du se sjöfågeljakt med tollare:

 1. Vilka tollare sjukdomar ska jag känna till?

En tollare hund kan drabbas av armbågsdysplasi, man säger ibland att tollare får tennisarm. Den kan också få höftledsdysplasi. Om du kan få information om föräldrarna är det bra att kolla att de har röntgats för att utesluta dessa tollare sjukdomar. Tollare är också känsliga för meningit, hjärnhinneinflammatoin.

tollare hund

 1. Vad är medelåldern för tollare?

Den ligger på cirka 14 år men det finns exemplar som blir mycket äldre än så med god hälsa.

 1. När kom tollare till Sverige?

Tollar hundrasen kom till Sverige på 1980-talet och sedan dess är det många som fått upp ögonen för denna hund. Idag finns det över 3000 tollare som är registrerade i vårt land. Det finns med stor sannolikhet många fler än så som inte har registrerats.

 1. Vad kostar en tollare?

Om du vill köpa en Novia Scotia Duck Tolling Retriever så ska du räkna med att den kommer att kosta omkring 15 000 kronor. Ibland kanske du hittar en tollarvalp för mindre men var noga med att köpa din tollare från en seriös uppfödare som kan visa dig information om föräldrar.

Om du köper en tollare från personer som inte lyckats med denna hundras måste du vara medveten om att det kan bli mycket jobb att träna bort ovanor som hunden har fått hos ägarna som inte jobbade med den på rätt sätt. Ställ dig frågan om det är värt ett lägre tollare pris.

Ett sätt att få en billig tollare är att välja en tollare blandras. En blandning mellan tollare och golden retriever fungerar fint. Det blir en bra familjehund som inte kostar som en tollare.

 1. Finns det rasklubb för tollare i Sverige?

Ja, den svenska tollarklubben är störst i världen. Via den kan du hitta uppfödare som har tollare till salu. Det kan vara klokt att bli medlem i klubben och ta del av föreningslivet om du väljer att köpa tollare.

 1. Kommer en tollare att ge sig på min katt eller kanin?

Det finns det stor risk för. Men du kan lära din tollare valp att inte göra det. Fast tänk på att det kräver uppfostran. Om du inte vill ha en vettskrämd katt eller kanin får du investera tid och energi i detta.

Några viktiga kommentarer innan du ser på tollare valpar till salu

 • Du kan inte lämna en tollarvalp ensam under längre stunder.
 • Du ska alltid kolla att den tollarvalp du köper är vaccinerad, chippad såväl som avmaskad då du får den.
 • Se till att du har en försäkring för tollare samma dag som du hämtar hem din tollare hund.
 • Boka in kurs för tollaren samtidigt som du planerar för att hämta den. Ni behöver komma igång med uppfostran och sport omedelbart!

Här kan du se hur du klipper tassar på tollare: