kattförsäkring

5 tips att tänka på när du väljer kattens försäkring

Det är klart att du ska försäkra kissen! Att välja rätt försäkring till din katt är en viktig investering i ditt och din katts välmående. På https://bästkattförsäkring.nu/ hittar du bra information kring olika försäkringar som kan fungera fint för dig. Men vi måste påpeka  att det finns en mängd olika alternativ på marknaden. Hur vet du vad som blir bäst för just din katts behov?

Läs dessa 5 tips för hur du väljer bästa kattförsäkringen för att få lite bättre koll på den saken!

  1. Jämför olika försäkringsbolag och deras erbjudanden

Försäkringsbolag erbjuder olika typer av försäkringar med varierande villkor och kostnader. Innan du bestämmer dig för en försäkring ska du  ta dig tid att jämföra olika bolag och deras erbjudanden. Titta på vad som ingår i grundskyddet och vilka tillägg du kan välja.

Var medveten om att typ av katt kan få betydelse. En sibirisk katt med stamtavla kan få helt andra villkor än katten du har räddat från en säker död i skogen. Båda är lika behjärtansvärda för dig men det finns regler för olika typer av katter och det måste du ha lite koll på.

Kolla också upp recensioner och omdömen från andra kattägare för att få en uppfattning om försäkringsbolagets rykte och kundnöjdhet. Det kan vara skillnader i vad som täcks, såsom tandvård, medicin, specialistvård och rehabilitering så var noga med att hitta en försäkring som passar just din katts behov.

  1. Förstå vad som täcks och vad som inte täcks i försäkringen 

Det kan tyckas självklart men det är mycket viktigt att noggrant läsa igenom villkoren för försäkringen för att förstå vad som täcks och vad som inte ingår i kattens försäkring. De flesta försäkringar täcker olycksfall och sjukdomar och defekter, men det kan finnas undantag och begränsningar.

Vanliga undantag kan vara redan existerande sjukdomar, specifika ärftliga tillstånd eller vissa typer av behandlingar som alternativmedicin. Genom att vara medveten om dessa undantag kan du undvika överraskningar när du är i behov av försäkringen.

  1. Välj rätt nivå på självrisken

Självrisken är den del av kostnaden du måste betala själv vid varje försäkringsärende. Försäkringsbolag erbjuder ofta olika nivåer av självrisk vilket påverkar din månadskostnad. En högre självrisk innebär vanligtvis en lägre månadspremie, medan en lägre självrisk resulterar i en högre premie.

Fundera över din egen ekonomiska situation och hur ofta du tror att du kommer att behöva använda försäkringen för katten. Om din katt är ung och frisk och mest spinner kan en högre självrisk vara mer kostnadseffektiv, medan en lägre självrisk kan vara bättre för äldre katter eller katter med kända hälsoproblem.

 

  1. Tänk på din katts ålder och hälsotillstånd

När du väljer en försäkring ska du ta hänsyn till din katts ålder och hälsotillstånd. Många försäkringsbolag har åldersgränser för när du kan teckna en ny försäkring och premien kan öka med kattens ålder. Det kan ju låta lite krasst men om din katt är äldre så kanske det inte finns någon särskild anledning till att försäkra den. Detta särskilt om det är en innekatt som ett brittiskt korthår som inte kommer att råka ut för vårdslösa förare och andra djur.

Vi bör också notera att katten som har en kronisk sjukdom eller en ärftlig sjukdom kan det vara svårt att hitta en försäkring som täcker dessa tillstånd, eller så kan det bli dyrt. Diskutera med din veterinär vilka försäkringsalternativ som kan vara bäst för din katts specifika behov.

  1. Ta en titt relevanta tilläggsförsäkringar

Utöver grundförsäkringen erbjuder många försäkringsbolag tilläggsförsäkringar som kan ge extra skydd för specifika behov. Exempel på tillägg kan vara försäkring för tandvård, reseförsäkring om du reser med din katt, eller en livförsäkring som ger ersättning om din katt går bort.

Tilläggsförsäkringar kan vara ett bra sätt att få ett mer omfattande skydd, men de kommer också att öka din månadspremie. Utvärdera om dessa tillägg är värda kostnaden baserat på din katts livsstil och risker. Ta dig lite tid till att tänka på detta. Att spontant lägga till tillägg som ser bra ut är inte att rekommendera.

ta det lungt katten
Ta det lugnt katten, du är försäkrad!

Det behöver inte vara svårt att välja rätt kattförsäkring. Med utvärdering av olika alternativ och insikt i vad som är bäst för dig och din katt så hittar du rätt. Genom att jämföra försäkringsbolag, förstå vad som ingår, välja rätt självrisknivå, ta hänsyn till din katts ålder och hälsa samt överväga relevanta tilläggsförsäkringar kan du hitta en försäkring som ger dig trygghet och ekonomiskt skydd.

Men oroa dig inte. Det går att byta försäkring om du skulle inse att något annat kommer att passa bättre. Precis som att du just nu kan byta från det du har för att du har insett att den inte täcker kattens verkliga behov eller bara är för dyr.

Att ha en bra försäkring kan göra en stor skillnad när din katt behöver vård och den kan hjälpa dig att fokusera på din katts återhämtning utan att oroa dig för höga kostnader. Just det att du inte behöver oroa dig för eventuella behov av operationer eller annan dyrare vård längre fram är ju inte bara en investering i din katts hälsa. Detta är också något som kan få dig att slappna av och njuta hela vägen ut med din kisse!