blå papegoja

Vad är blå papegojor?

Blå papegojor, som också går under namnet blå ara (Ara ararauna), är en fantastisk och unik typ av papegoja. Dessa fåglar kännetecknas av sin briljanta blåa fjäderdräkt vilket gör att de sticker ut från andra papegojarter. Ska du skaffa en blå papegoja? På Husdjurssajten ska vi reda ut vad detta är för en fågel och vad för slags skötsel den behöver.

Fysiska egenskaper hos blå papegojor

Blå papegojor är stora fåglar med en genomsnittlig längd på cirka 83 cm från näbb till svans och ett vingspann på upp till 100 cm. Deras mest utmärkande drag är deras livfulla blå fjädrar som täcker större delen av kroppen. De har också en lång, kraftfull, näbb som används för att knäcka nötter och frön.

Så beter sig den blåa papegojan

Blå papegojor är intelligenta och sociala varelser och de kräver mycket interaktion och uppmärksamhet från sina ägare. De är också kända för sina högljudda, skrällande läten, som kan höras på långt avstånd. Detta är en form av kommunikation. I naturen är blå papegojor mycket sociala och lever i flockar ofta i hundratal. Detta sociala beteende märks också då de lever i fångenskap och de kräver mycket socialisering med människor och andra fåglar för att trivas.

blå papegojor
Blå papegojor vill ha vänner!

Så tar du hand om en blå papegoja

Blå papegojor kräver mycket omsorg och uppmärksamhet från sina ägare. De behöver en stor och rymlig bur som ger dem gott om utrymme att röra sig och sträcka ut sina vingar. De kräver också massor av leksaker och stimulans för att hålla dem mentalt engagerade.

När det gäller kosten behöver blå papegojor en varierad kost som innehåller frukt, grönsaker, nötter och frön. De kräver också mycket färskvatten och bör alltid förses med en ren vattenkälla.

Blå papegojor kräver också regelbunden skötsel, inklusive nagelklippning och fjäderklippning. De är benägna att drabbas av fetma så ägare bör övervaka sin vikt och anpassa sin kost därefter.

Hotet mot blå papegojor

Blå papegojor är en hotad art. Förlust av livsmiljöer och tjuvjakt är de två största hoten mot deras överlevnad. Deras klarblå fjädrar gör dem till ett populärt mål för tjuvjägare som även kan sälja dem på den svarta marknaden som exotiska husdjur. Dessutom har avskogning och andra former av förstörelse av livsmiljöer lett till en minskning av deras naturliga livsmiljö vilket gör det svårare för dem att överleva i naturen.