kattsand

Hur väljer du bästa kattsanden för din katt?

Katter är fantastiska husdjur och älskas för sin självständiga natur, lekfulla personligheter och tillgivna natur. Men som kattägare är det viktigt att välja rätt kattsand för kissen. Detta oavsett om det är en brittisk korthår som alltid är inomhus eller om det rör sig om en Sibirisk katt som för det mesta klarar av sina behov utomhus.

Det finns många olika typer av kattsand och det kan vara överväldigande att välja den bästa. Vi ska ta en titt på några saker du kan tänka på för att välja rätt…

Typ av kattströ

Det första du bör tänka på när du väljer kattsand är typen av kattströ. Det finns flera typer av kattsand och det som skiljer är materialet som utgör ströt.

Det finns kattströ baserat på:

  • Lera
  • Kristall
  • Papper
  • Trä
  • Majs

Lerströ är det vanligaste och det är väl absorberande och lätt att ösa. Kristallströ är lågdammigt och spårlöst men det är dyrare än lerströ. Papperskattsand är biologiskt nedbrytbart och miljövänligt men det kanske inte är lika absorberande som andra typer av kattsand. Träströ är tillverkat av sågspån och är biologiskt nedbrytbart men det kanske inte klumpar ihop sig lika bra som andra varianter. Majsbaserat strö är biologiskt nedbrytbart och klumpar sig bra men det kan vara dammigt.

katt toalettströ
Ge katten en ren och säker kattlåda!

Luktkontroll är A och O

Katter är renliga djur men deras kattlådor kan producera obehagliga lukter. Detta är inte trevligt då lådan står på din toalett. När du väljer kattsand ska du överväga ströens förmåga att absorbera lukter. En del kattströer innehåller luktbekämpande tillsatser som hjälper till att maskera lukten av urin och avföring. Andra använder naturliga material som bakpulver för att absorbera lukt. Tänk på storleken på din kattlåda och antalet katter du har när du väljer en kattsandsprodukt med god luktkontroll.

Klumpformande eller icke-klumpformande

Klumpformande kattsand är ett populärt val bland kattägare eftersom det är lätt att ösa och ta bort avfall med detta. När en katt kissar bildar ströet en klump vilket gör det lätt att ta bort avfallet. Icke-klumpformande kattströ är billigare än det som skapar klumpar men det kräver mer frekvent rengöring av kattlådan. Tänk på hur mycket tid du har för att rengöra kattlådan när du väljer mellan klumpformande och icke-klumpformande kattsand.

Damm och smutsspridning

Damm och smutsspridning kan vara ett problem med kattsand. Dammigt strö kan orsaka andningsproblem för både katter och människor. När kattsanden sprids via kattens tassar så kan det leda till att den hamnar i hela hemmet. Det är inte trevligt och inte hygieniskt. Vissa typer av kattsand är formulerade för att vara dammfria,och andra är designade för att vara tyngre så att de inte sprids utanför kattlådan.

Ekologiskt kattströ

Om du vill ha miljövänligt kattströ kan du välja en ekologisk variant. Ett bra exempel på detta är SoftCat som är särskilt mjukt och snällt mot din katts tassar. Du kan se denna kattsand här.

ekologisk kattsand