katt klöser

Varför klöser vår katt på vår soffa?

Katter är ökända för sitt klösande vilket kan vara destruktivt för möbler och andra hushållsartiklar. Många kattägare undrar varför katten alltid tycks fördra att klösa på soffan eller andra möbler som blir fula av detta. Det spelar ingen roll om du har en brittisk korthår innekatt eller en Sibirisk katt som får gå fritt i skogen. Det kommer att klösas inomhus!

Varför klöser katter?

Att klösa är ett naturligt beteende för katter och dettjänar flera syften. För det första så behöver katten klösa för att ta bort det döda yttre lagret av sina klor. När detta sker så kommer vassa och nya klor fram. För det andra hjälper klödandet katter att sträcka ut sina muskler och senor. Det är avgörande för deras allmänna hälsa och välbefinnande.

Slutligen så kläser katten för att markera sitt revir genom att lämna synliga och luktande signaler, såsom repor och doftmarkörer. Det är alltså mer än fula märken som syns på din soffa när katten har varit igång!

katt klor
Kattens klor är otroligt viktiga för katten på flera olika sätt!

Varför klöser katter just på soffor?

Katter kan välja att klösa på soffor av flera anledningar. För det första erbjuder soffor och andra stoppade ytor en idealisk struktur för att slipa klor. Detta eftersom tyget ger motstånd och tillåter katter att uppnå en tillfredsställande stretch. För det andra kan soffor finnas i områden i hemmet som katter anser vara deras territorium, till exempel ett vardagsrum .

Genom att skrapa på dessa ytor markerar katter sitt territorium och hävdar sin dominans. De lämnar en doft som andra katter märker och därmed finns informationen om att detta är kattens revir tydligt på plats.

Hur man förhindrar katter från att klösa på soffor

Även om klösande är ett naturligt beteende för katter så är det också viktigt att ge dem lämpliga platser och verktyg för detta beteende för att förhindra skador på hushållsartiklar.

Här är några tips för att förhindra att katter klöser på soffor:

Tillhandahåll en klöspelare: En klöspelare är ett lämpligt alternativ för katter att vässa klorna på. Välj en stolpe som är tillräckligt hög för att din katt ska kunna sträcka ut sig helt och som är gjord av ett lämpligt material som kartong.

Använd avskräckande medel: Det finns flera typer av avskräckande medel tillgängliga som kan avskräcka katter från att klösa på soffor. Dessa inkluderar dubbelhäftande tejp, citrussprayer och rörelseaktiverade enheter som avger ett högt ljud eller vattenstänk.

Trimma din katts klor: Att regelbundet trimma din katts klor kan hjälpa till att minska behovet av att klösa. Använd ett trimmer för kattklor och var noga med att inte trimma för kort!

Ge massor av leksaker och lektid: Att förse din katt med massor av leksaker och lektid kan hjälpa till att minska behovet av att klösa. Uppmuntra interaktiv lektid med leksaker som fjäderstavar eller laserpekare.