katter äta

Vad kan katter äta och vad är dåligt för katter?

Katter är köttätare vilket innebär att de behöver en diet rik på protein för att tillgodose sina näringsbehov. Som kattägare är det viktigt att ge kissen en balanserad kost som innehåller en mängd olika näringsrika livsmedel. Men det är också viktigt att veta vad man inte ska mata katter med. Detta eftersom vissa livsmedel kan vara skadliga eller till och med giftiga för dem.

Vad katter kan äta och mår bra av

Proteinrika livsmedel som kött, fisk och fågel är viktiga komponenter i en katts kost. Det här gäller för en brittisk korthår som alltid är inomhus såväl som för en Sibirisk katt som lever rövare utomhus hela natten. Dessa foder ger de nödvändiga aminosyrorna som katter behöver för att bygga och underhålla sina muskler och vävnader.

Förutom animaliska proteiner kan katter också äta små mängder frukt och grönsaker som spenat, ärtor och blåbär. Dessa livsmedel ger vitaminer, mineraler och fibrer som katter behöver för att upprätthålla god hälsa.

katt äter gräs
Katter äter ju på ett naturligt sätt gräs för att få upp håren som de sväljer när de gör ren pälsen

Kommersiell kattmat är ett bekvämt och välbalanserat alternativ för att mata katter på rätt sätt. Högkvalitativt kattfoder innehåller alla nödvändiga näringsämnen som katter behöver i rätt proportioner. Våtfoder, torrfoder och foder för raw food-dieter är alla acceptabla alternativ för att mata katter. Men det är viktigt att välja en högkvalitativ produkt som uppfyller deras näringsbehov.

Du bör förstås också säkra att katten tycker om maten du ger den. Dessutom ska katter dricka tillräckligt. Om de får torrt foder och inte dricker som de ska kan detta leda till uttorkning.

Vad man inte ska ge katter

Flera livsmedel kan vara skadliga eller till och med giftiga för katter och det är viktigt att undvika att ge dem dessa. Några vanliga livsmedel som är skadliga för katter inkluderar:

  • Choklad: Choklad innehåller teobromin, en förening som kan vara giftig för katter i stora mängder. Det här är precis som med hundar!
  • Lök och vitlök: Dessa livsmedel innehåller föreningar som kan skada en katts röda blodkroppar vilket leder till anemi.
  • Mejeriprodukter: De flesta katter är laktosintoleranta och kan inte smälta mejeriprodukter vilket kan orsaka matsmältningsproblem. Om du ställer ut en skål med mjölk till katter så kan du alltså orsaka dem enorm plåga med mage som gör ont.
  • Vindruvor och russin: Dessa livsmedel kan orsaka njursvikt hos katter och även små mängder kan vara skadliga.
  • Alkohol: Alkohol är giftigt för katter och kan orsaka allvarliga hälsoproblem eller till och med dödsfall.
  • Koffein: Koffein kan orsaka kräkningar, diarré, snabb andning och hjärtklappning hos katter.

 

Här kan du se hur katter vill ha mjölk men det betyder inte att det är bra för dem: