choklad hundar

Vad får hundar inte äta?

Som hundägare är det viktigt att förstå vad du kan ge din fyrbente vän att äta och vad du ska låta bli.Vissa livsmedel kan vara skadliga eller till och med giftiga för hundar. Det är inte så att det som är bra för dig automatiskt är bra för din hund. Det finns råvaror som är farliga för hunden att få i sig. Detta oavsett om det är en Cockerpoo valp eller en Tollare!

Choklad

En av de mest kända ämnen att undvika att mata hundar med är choklad. Choklad innehåller teobromin. Det är en förening som hundar inte kan metabolisera lika effektivt som människor. Även små mängder choklad kan orsaka kräkningar, diarré, kramper, och i svåra fall kan det vara dödligt.

Det kan finnas hundchoklad som är utan detta. Men då ska du verkligen säkra dig om att du köper choklad som är till för hundar. Det finns ju andra mattyper du kan använda dig av för att belöna hunden. Bara för att choklad är lyx för dig så betyder det inte att det är det bästa du kan ge för att uppmuntra din hund.

Vindruvor och russin

Vindruvor och russin är hälsosamma mellanmål för människor men de kan vara farliga för hundar. De kan orsaka njursvikt hos hundar och även små mängder kan orsaka kräkningar, slöhet och aptitlöshet.

Lök och vitlök

Lök och vitlök är vanliga ingredienser i många rätter men de bör aldrig ges till hundar. Dessa livsmedel innehåller föreningar som kan skada en hunds röda blodkroppar vilket leder till anemi. Symtom på anemi hos hundar inkluderar svaghet, letargi och blekt tandkött. Du bör alltså vara lite försiktig med vilka matrester du bjuder hunden på.

Avokado

Avokado innehåller ett ämne som kallas för persin och som är giftigt för hundar. Persin kan orsaka kräkningar och diarré hos hundar, och i svåra fall kan det leda till hjärtskador.

avokado hundar
Låt inte din hund provsmaka avokado!

Xylitol

Xylitol är en sockerersättning som ofta finns i sockerfritt tuggummi, godis och bakverk. Även om det är säkert för människor så är det extremt giftigt för hundar. Xylitol kan orsaka en snabb insulinfrisättning vilket leder till hypoglykemi (lågt blodsocker), kramper och leversvikt.

Alkohol

Alkohol ska aldrig ges till hundar, inte ens i små mängder. Alkohol kan orsaka kräkningar, diarré, andningssvårigheter och till och med koma eller död hos hundar.