barn och häst

När är ett barn redo för egen häst?

Hästar har varit tama djur i tusentals år och för många människor är de mer än bara husdjur. De är följeslagare, lärare och till och med familjemedlemmar. Men att äga en häst är ett stort ansvar och föräldrar måste överväga sitt barns ålder och beredskap innan de fattar beslutet att köpa en.

Det här är inte som att skaffa en Tollare som också kräver en massa motion varje dag och absolut inte som att ha en brittisk korthår katt. Hästen kräver en massa skötsel och det kan bli svårt för att barn att klara detta på egen hand. Detta särskilt om stallet inte ligger vägg i vägg med hemmet.

Fysisk förmåga är en parameter

En av de viktigaste faktorerna för att avgöra om ett barn är tillräckligt gammalt för att ha en häst är deras fysiska förmåga. Hästar är stora djur och att hantera dem kräver styrka, balans och koordination. Små barn kanske inte har den nödvändiga fysiska förmågan att hantera en häst säkert.

Föräldrar bör överväga barnets storlek, styrka och smidighet innan de fattar ett beslut. Dessutom måste ett barn kunna rykta, sadla och leda hästen utan hjälp. Det här kräver en viss kroppsstorlek såväl som vana förstås.

Emotionell mognad bör också övervägas

Att äga en häst kan vara en otroligt givande upplevelse men det kräver också en betydande känslomässig investering. Barn måste vara känslomässigt mogna nog att ta ansvar för att ta hand om ett djur. De måste förstå att hästens välfärd beror på dem och vara villiga att sätta hästens behov före sina egna. Barn som är benägna till impulsivt beteende, utbrott eller humörsvängningar kanske inte är redo att ta på sig ansvaret att äga en häst.

flicka på häst
Det är en sak att rida på hästen och en annan att sköta om den…

Tidsåtagande

Att äga en häst kräver mycket tid. Hästar behöver daglig vård, inklusive utfodring, skötsel och motion. Föräldrar bör överväga om deras barn har den tid och det engagemang som krävs för att ta hand om en häst. Dessutom måste föräldrar vara villiga att ägna sin tid åt att hjälpa sitt barn att ta hand om hästen. Barn som har fullspäckade scheman eller som är involverade i flera aktiviteter kanske inte har den tid som behövs för att ta hand om en häst.

Flickan och hästen:

Ekonomiska överväganden

Att äga en häst innebär många utgifter. Föräldrar bör överväga om de har ekonomiska resurser för att tillgodose en hästs behov såsom foder, veterinärvård och utrustning. Dessutom måste föräldrar vara beredda att täcka oväntade utgifter såsom akut veterinärvård. Barn som är gamla nog att ha häst bör också förstå det ekonomiska ansvaret som det innebär och vara villiga att bidra till kostnaden.