Varför mår marsvinen inte bra?

Det är ganska vanligt att marsvin inte mår bra helt enkelt för att ägaren inte tar hand om djuret på rätt sätt. Det finns flera myter som du kanske har gått på och så kanske du inte ens har insett vad marsvinet faktiskt behöver för att må bra.

Du är inte snäll mot ditt marsvin då du ger det en hel morot eller en massa bröd för att det är gott. Det här är sådant som kan få marsvinet att må riktigt dåligt. Ett marsvin ska i stort sett bara äta hö så sluta ge det en massa saker som inte alls främjar hälsan och välmående.

Marsvin kan inte säga stopp

Marsvin är lite som vissa av oss människor på så vis att de glatt fortsätter äta om det serveras mer. Allt du stoppar i matskålen tuggar marsvinet i sig. Det här kan leda till ont i magen och faktiskt också tarmsjukdomar. Tarmen är en viktig plats för ett väl fungerande immunförsvar så om du vill hålla ditt marsvin friskt ska du inte mata för mycket och håll dig till hö!

Undvik gnagarblandningar

Gnagarblandningar har inte mycket fibrer och är inte lämpliga för marsvin. Det här behöver du inte köpa till ditt marsvin för det kan det bli sjukt av!

Vitaminer

Glöm inte bort att ge ditt marsvin vitaminer. Du kan droppa C vitamin direkt i marsvinets mun. Köp droppar som är för husdjur och ge detta tillsammans med maten. Lita inte blint på att den mat du köper har tillräckligt med vitamin för djuret.

Underlaget ska också ses över

Se på underlaget i buren och säkra att det inte dammar och gör marsvinet sjukt. Halm och hö är bra material för botten av buren. Dessutom ska du göra rent varje dag för att undvika att bakterier får fäste. Ett smutsigt underlag kan ge infekterade tassar.

Marsvin kan låtsas vara friska

När du märker att ditt marsvin inte beter sig normalt men ändå inte verkar sjukt är det dags för undersökning. Marsvin låtsas vara friska men du kan se på deras beteende om allt är som vanligt. Håll utkik efter tecken som att det inte äter som vanligt eller att det inte finns någon avföring i buren. Undersök snabbt vad som är fel för att börja behandla så snart som möjligt.