hundvalpar

Hundvalpar – Allt du behöver veta för att välja valp!

Du ser en skylt om hundvalpar till salu och tänker att nu är det dags och det är det kanske också. Men det finns en hel del att tänka på innan du ens besöker en kennel med hundvalpar som är redo att flytta hem till dig. Det handlar inte bara om vem som ska träna hunden och vad den ska äta.

Så gör dig själv en tjänst, innan du ser närmre på Tollare eller Cockerpoo, läs vidare här för att ta reda på allt du behöver veta för att välja valp!

Har ni råd med en eller flera hundvalpar?

En av de första frågorna att ställa är om ni har råd med en eller flera hundvalpar. I teorin kan det ju låta som en bra idé att äntligen skaffa hund. Men räkna lite på detta först. Det finns flera saker som bidrar till kostnaden:

  1. Försäkring – Ni kommer att behöva en bra hundförsäkring som täcker behoven på ett bra sätt. Beloppet kan sänkas en hel del under åren som går men beroende på ras och det försäkringsbolag som ni väljer så kan det bli mer eller mindre dyrt med försäkringen för hunden.
  2. Mat – Det är inte gratis att utfodra en hund som växer. Om ni dessutom bestämmer er för att ni vill ha flera hund valpar för att de ska få sällskap så blir det dubbelt upp. Ni måste ta reda på vad hundar kan äta och se specifikt på vad som kommer att passa den typ av hund in skaffar. Lägg upp en budget som är realistisk och glöm inte bort tillbehören som vitaminer och maten ni tar med er då hunden reser med er.
  3. Sjukvård – Hundar ska skötas om. Det kan innebära allt från att trimma päls och klor till att ge vaccinationer. Försäkringen täcker för olycksfall och sjukdom men glöm inte att lägga till kostnaden som uppstår för den förebyggande vården som också är ett måste.
  4. Tid – Att ha hund är inte som att ha sköldpadda som husdjur. Hunden ska enligt svensk lag märkas så att den kan registreras. Det gäller att inse att tid kommer att krävas för hundträning och kanske också hundpassning om ni vill resa bort utan hunden med er i bagaget.
familj med hund
Har ni allt som krävs för att ta hand om hundvalpen?

Hundvalpar – vad ska ni välja för er familj?

Att välja rätt valp för ditt hem och din familj är ett viktigt beslut och bör göras med noggrant övervägande och forskning. När du har insett vad hunden kommer att kosta och känner dig redo för detta så är det dags att se på olika typer av hundvalpar till salu för att välja rätt.

Här är en guide som hjälper dig genom denna process:

Utvärdera din livsstil

Titta på din dagliga rutin, storleken på ditt hem, din aktivitetsnivå och den tid du kan ägna åt en valp. Vissa raser är mer aktiva och kräver mycket motion, medan andra är mer avslappnade. Vissa är perfekta för lägenhetsboende, medan andra behöver en bakgård att springa i.

Lär dig mer om vilka hundvalpar som kommer att utvecklas till knähundar på ett bra sätt och vilka som kommer att kräva dagliga ruscher i skogen för att må bra.

Det här är en jättebra video om hundvalpar i enlighet med ras och hur de sedan blir som stora hundar:

Tänk på allergier

Vissa familjemedlemmar kan vara allergiska mot hundar. I det här fallet kanske du vill undersöka hypoallergena raser. Här kan du se exempel på denna typ av hundvalp. Saken med den här typen av hund valpar är att de inte släpper så mycket hår. Därmed så kan risken för att utveckla allergi minskas.

Men om någon redan är allergisk så gäller det förstås att ta kontakt med uppfödaren och se om det finns någon nära er med denna hund. Då kan ni komma på besök och vistas med hunden en bra stund för att se om den som lider av allergi reagerar på detta.

Tänk på framtiden

Kom ihåg att valpar växer upp. Den söta lilla valpen kan växa till en stor hund. Se till att du kan ge tillräckligt med utrymme och möta rasens behov i vuxen ålder. Kommer barnen att klara av hundens styrka och temperament då den är en stor version av sig själv?

Raser och deras specifika egenskaper och hälsoproblem

Lär dig om olika hundraser och deras hälsoproblem såväl som behov. Detta hjälper dig att förstå vilka raser som sannolikt passar din familj och din livsstil. Det gäller ju att ta hand om hundvalpen på ett sätt som gör att den växer upp till en frisk och stark hund som inte kommer att kräva ständiga besök till veterinären.

Träffa föräldrarna

Om möjligt, träffa valpens föräldrar. Detta kan ge dig en god uppfattning om valpens framtida storlek och temperament. Vissa uppfödare har föräldrarna på plats eller så kan de hänvisa till personerna som äger föräldrarna så att ni kan ordna med besök.

Spendera tid med hundvalpar

När du besöker uppfödare eller härbärgen där du kan adoptera hund ska du spendera tid med valparna. Du vill välja en valp som är vänlig, självsäker och inte alltför aggressiv eller blyg. Om du är särskilt intresserade av hundvalpar som har förlorat sina hem och som kanske är lite besvärliga så är det förstås viktigt att du lär dig vad detta innebär.

Här är exempel på vanliga misstag folk gör när de ska träna en ny valp:

Observera valpens beteende

Leta efter en valp som är nyfiken, villig att hållas och inte har något emot att vara borta från sina syskon en kort stund. Var försiktig med valpar som biter hårt, morrar aggressivt eller är extremt blyga eller rädda.

Observera också hur dina familjemedlemmar reagerar på valpens beteende. Detta är viktigt för att få en inblick i hur samspelet kommer att se ut. Hundar kan vara väldigt gulliga och har fint temperament men de är liksom vi människor individer. Ta alltså med din partner och dina barn för att träffa möjliga hundvalpar innan ni plockar med en eller fler hem till er.

Hälsokontroller ni kan göra av hundvalpar till salu

En frisk valp ska ha klara ögon, rena öron, en glänsande päls och inga tecken på sjukdom som hosta eller rinnande näsa. Se till att uppfödaren har gjort nödvändiga hälsokontroller och vaccinationer.

Förbered ert hem för den nya familjemedlemmen

Innan ni tar hem en eller flera hundvalpar ska ni se till att huset är valpsäkert. Ta bort allt som kan vara skadligt för en nyfiken valp. Det blir mycket lättare att komma igång på rätt sätt med den nya familjemedlemmen om huset är redo för den första tiden med den.

valpar i köket
Är hemmet redo för hundvalpar?

Tänk på vad hundvalpen faktiskt innebär

Kom ihåg att en hundvalp är ett långsiktigt åtagande. Rätt valp kommer att bli en omhuldad medlem av din familj och ge sällskap och kärlek i många år. Men om ni inte förbinder er till att verkligen sköta om hundvalpen då den blir en vuxen hund så kan det leda till problem.

Tänk ett varv till. Se sedan på annonser för hundvalpar till salu av den sort ni tror kommer att passa er och boka in ett besök!