sköldpadda mat

Vad ska jag ge min sköldpadda att äta?

Om du bryr dig om ditt husdjur är det avgörande att ge det en hälsosam och balanserad kost. Detta gäller ju oavsett om du har en sibirisk katt, tollare eller sköldpadda. Rätt näring är viktigt för att hålla din lilla sköldpadda frisk och glad. Men att välja rätt mat för detta husdjur kan vara lite utmanande. Här ska vi se lite närmre på vad man ska ge en sköldpadda att äta.

Proteinrik mat för sällskapssköldpaddor

Sköldpaddor är allätande varelser som kräver en balanserad kost av både växt- och djurbaserad mat. Du kan mata din husdjurssköldpadda med en mängd olika proteinrika livsmedel som daggmaskar, syrsor, räkor och fiskar. Sköldpaddor tycker också om att äta kokt kyckling eller kalkon, som är en utmärkt proteinkälla. På sätt och vis kan vi säga att sköldpaddan tycker om LCHF så som så många av oss människor gör!

Grönsaker och frukter för sällskapsdjur sköldpaddor

Förutom proteinrik mat bör du också mata din husdjurssköldpadda med mycket grönsaker och frukt. Du kan erbjuda din sköldpadda:

  • Grönkål
  • Salladsblad
  • Spenat
  • Maskrosblad

Grönsaker som morötter, squash och sötpotatis är också bra näringskällor för sköldpaddor. Frukter som jordgubbar, bananer och äpplen är en hälsosam kost för ditt husdjur med sköld!

Mat att undvika att ge till sköldpaddor

Det är viktigt att veta vad du inte ska mata din sköldpadda med. Undvik att mata din sköldpadda med mejeriprodukter, bröd, kött och processade livsmedel. Mata inte heller din sköldpadda med avokado, rabarber eller tomat eftersom de är giftiga för sköldpaddor. Det är bäst att hålla sig till en hälsosam kost som består av de rekommenderade matvarorna som nämns ovan.

Sammanfattningsvis så kan vi säga att det är minst sagt avgörande för din sköldpaddas hälsa att den får en näringsrik kost. En hälsosam och balanserad kost kan hjälpa din köldpadda att leva ett längre och lyckligare liv. Se till att erbjuda din husdjurssköldpadda en mängd olika proteinrika livsmedel, grönsaker och frukter. Undvik att ge dem giftiga eller ohälsosamma livsmedel. Med rätt vård och en hälsosam kost kommer din sköldpadda att trivas i ditt hem!