akvariumfisk mat

Vad kan jag ge mina akvariefiskar att äta?

Fisken är ett underbart husdjur som kräver ordentlig vård och en välbalanserad kost för att behålla sin hälsa och livslängd. Att mata din fisk är en av de viktigaste aspekterna av fiskhållning. Det är viktigt att förse akvariumfiskar med en mängd olika näringsrika ämnen. Här ska Husdjurssajten se lite närmre på vad som är lämpligt att mata fisken i akvariumet med.

Flingor och pelletsmat

Flingor och pelletsfoder är de vanligaste typerna av fiskmat som finns i djuraffärer. Den här typen av fiskmat är lätt att använda. Det är bekvämt med enkla förpackningar och flingor eller pellets ger en balanserad kost för de flesta fiskarter. När du väljer flingor eller pelletsmat ska du se till att välja en högkvalitativ produkt som innehåller viktiga näringsämnen, vitaminer och mineraler.

Frysta och levande livsmedel

Frysta och levande livsmedel som artemia, blodmaskar och daphnia är utmärkta proteinkällor för din fisk. Dessa livsmedel finns i de flesta djuraffärer och ger en mer naturlig kost för din fisk. Det är dock viktigt att se till att maten är lämplig för din fiskart och inte innehåller några skadliga bakterier eller parasiter.

guldfisk
Ge din guldfisk den bästa maten!

Grönsaker

Grönsaker är ett utmärkt komplement till din fisks kost och det särskilt för växtätande och allätande fiskar. Det här skiljer sig inte mycket från hur du tänker när du matar en sköldpadda. Du kan erbjuda din fisk en mängd olika grönsaker som ärtor, zucchini, sallad, spenat och gurka. Dessa livsmedel är höga i fiber, vitaminer och mineraler och kan hjälpa till att hålla din fisk frisk och glad.

Frystorkad mat

Frystorkade livsmedel som krill, räkor och blodmaskar är ett annat bra alternativ för din fisk. Dessa livsmedel är bekväma, lätta att lagra och ger en bra proteinkälla för din fisk. Det är dock viktigt att blötlägga frystorkad mat i vatten innan du matar dem till din fisk för att undvika matsmältningsproblem.

Du kan förstås också hålla ett öga på vad fisken verkar tycka om. Med ett husdjur så blir det ju alltid så att du vill ge sådant som gillas. Kolla när fisken äter glupskt och när det tar längre tid att äta det du erbjuder.